LijntjeHoewel het slecht is geknipt en er een vreselijk liedje onder is geplakt, kan ik bijzonder hard lachen om dit filmpje. Vooral het laatste voorval waarin een jongen een agent moet helpen om een alcoholtest te kunnen ondergaan is hilarisch. Tevens is het een volslagen belachelijk stukje burgercontrole.

In de Verenigde Staten is men op een heleboel vlakken veel verder dan in Europa. Onder andere in onderzoek naar kanker en autisme. Daar staat echter een hoop tegenover. Het eetgedrag van de gemiddelde Amerikaan, bijvoorbeeld. De staat van wegen en bruggen, het feit dat de ziekenkostenverzekeringen nog steeds niet jofel zijn en het aantal wapens dat vrij op de markt verkrijgbaar is. Het is een raar land.

Neem nou die alcoholtest. Over een lijntje lopen om te bewijzen dat je niet dronken bent is natuurlijk archaïsch, maar dat is nog niet het ergste. Het meest belachelijke feit uit dit filmpje is dat de agent zijn eigen lijntje heeft meegenomen. Onderdeel van de uitrusting. Je ziet zo'n man of vrouw zich al staan omkleden in de kazerne. "Pistool, handboeien, lijntje.. Jep, ik ben er klaar voor."

Stel nou dat je als Amerikaans agent een burger tegenkomt waarvan je vermoedt dat hij te diep in het glaasje heeft gekeken. Die mag je dan natuurlijk niet zomaar oppakken, daar zijn regels voor. Niets aan te doen. Nee, je zult eerst moeten bewijzen dat hij dronken is. Over een lijntje lopen, dus. Het is niet ondenkbaar dat er zich op de plaats des misdrijfs geen natuurlijke kaarsrechte lijn bevindt. Gelukkig ben je daar dan op voorbereid met je Standard Issue uitrol-lijntje. Als het sujet keurig netjes over je lijntje heeft gelopen is hij niet schuldig en mag hij gaan. Heeft hij echter een misstap gedaan dan is het bewijs geleverd: dronken als een lor. Handen op de motorkap, flink schreeuwen, hardhandig fouilleren, de boeien lekker strak en mee naar het bureau. De samenleving is er weer een stuk veiliger op geworden.

In Nederland kom je met zo’n test niet ver. De verdachte hoeft maar te zeggen dat hij welzeker recht liep, maar dat jij het lijntje scheef had uitgerold. Voor een broodnuchter iemand valt daar natuurlijk niet normaal overheen te lopen, zo’n scheef lijntje. Hij staat geheid binnen vijf minuten weer buiten.

De jongeman uit dit filmpje heeft overigens ook niets te vrezen: er is nooit bewezen dat hij niet over een lijntje kon lopen.