Pluk 11 - Collectief filmgeheugen

Een gremlin moet je niet in aanraking laten komen met water, en al helemaal nooit voeden na middernacht. Prinses Leia is de zus van Luke. Who you gonna call? E.T. phone home.

Er zijn films die iedereen kent. Films die bestaan in het collectief geheugen. Films die je als kind ziet en nooit meer vergeet, en die je aan je eigen kinderen laat zien als ze daar oud genoeg voor zijn omdat dát nou pas echt goede films waren. Beter dan die rotzooi die ze nu maken. Daardoor komt het dat er nog steeds buiten Star Warsje en Indiana Jonesje gespeeld wordt.

De generaties voor ons hebben in hun jeugd ook films gezien die indruk op ze gemaakt heeft. The Sound Of Music of Annie, om maar wat te noemen. Die films zitten veel minder diep geworteld in het collectieve filmgeheugen omdat er gewoonweg minder mogelijkheden waren om favoriete films aan het nageslacht door te geven. De eerste generaties Betamax en V2000 videorecorders waren duur en bleken bovendien knopjes te bevatten waar niet op gedrukt durfde te worden.

Ik kan vrij precies uitleggen wat Marty McFly allemaal meemaakte in Back To The Future. Over de avonturen van Johnny Depp in Pirates Of The Caribbean kan ik daarentegen veel minder vertellen. Iets met dode piraten, ik weet het niet meer. De kids van nu weten dat wel. Over één generatie zit kapitein Jack Sparrow dus ook in de collectieve filmkennis.

Prachtige Plukfilms als Above Us Only sky en Jack Goes Boating zullen die status nooit bereiken. Niet alleen omdat het geen films zijn die niet voor een groot publiek aantrekkelijk zijn (want niet voor ettelijke miljoenen dollars geproduceerd in Hollywood), maar ook omdat het collectieve geheugen vrijwel uitsluitend jeugdfilms bevat. Dát zijn namelijk de films die ouders aan hun kinderen doorgeven.

Hoewel...

Het zou heel goed kunnen dat het grote filmgeheugen aan het verdwijnen is. Kinderen luisteren sowieso al nauwelijks meer naar hun ouders, dus waarom zouden ze wel naar hun favoriete films gaan kijken? Je ziet de ogen al bijna omhoog rollen bij het voorstellen gezellig samen een dvd’tje te gaan kijken. Kom op zeg, pap. Ik heb wel wat beters te doen. ‘Maar dan maken we er een grote bak popcorn bij! Nee?’ Hopeloos.

Er zijn nieuwe wegen om te bepalen welke films je moet zien, en die zullen alleen maar toenemen. Je gaat naar IMDB en kijkt welke films hoog aangeschreven staan in het genre dat je aanspreekt. Het zou een verrijking van onze maatschappij kunnen betekenen. Catwoman wordt vergeten, The Shawshank Redemption vele malen herbekeken.

Ach, waarschijnlijk zal het allemaal anders lopen. Op Twitter 3.0 zullen bakvissen rondtweeten dat Transformers VIII kapot vette holo-effecten bevat, maar dan in nieuwere, hippere bewoordingen. Alles zal alleen maar minder worden. Niemand zal zich nog interesseren voor de tijd waarin écht goede films gemaakt werden. Beter dan die rotzooi die ze dan maken. En niemand zal meer weten hoe gaaf het is om een gremlin in een blender te stoppen.


Deze mijmering verscheen eerder op www.plukdenacht.nl.