Autostemmen

Het viel mij vandaag op dat er via de sociale media veel om stemadvies werd gevraagd. Dat deed me sterk denken aan mijn schoolperiode - de boeken gingen vaak de avond van tevoren pas op schoot. Maar dit terzijde. Bij de adviesvragen werd veelal een levenssituatie geschetst.
“Ik heb een eigen zaak, moet ik nu VVD stemmen?”
“Ik heb 14 kinderen en twee banen. Welke partij maakt het meeste geld vrij voor kinderopvang?”
“Ik heb één been en een stoma, bij wie staat de zorg voorop?”

Als iedereen voornamelijk gunstig voor de eigen thuissituatie wil stemmen, dan moet dat makkelijker kunnen. We zouden particuliere ondernemingen kunnen stichten die voor een kleine bijdrage een stemadvies voor je berekenen. Je levert je loonstrookjes in, je hypotheekgegevens, ziektekosten en eventuele kinderwensen of plannen voor een sabbatical. Als je dat allemaal keurig voor 1 april inlevert krijg je ruim op tijd voor de verkiezingen je persoonlijke stemadvies thuisgestuurd.

Het levert wel een hoop gezeur op. Rompslomp. De belastingdienst heeft toch al je gegevens al ergens in een la liggen, dus misschien is het slimmer als zij dat voor je regelen. Sterker nog, waarom zouden ze je stemadvies überhaupt nog thuisbezorgen? Het zou nog veel gemakkelijker zijn als de belastingdienst aan de hand van jouw gegevens meteen een stem kan uitbrengen. Autostemmen. Geen vuiltje aan de lucht. Altijd verzekerd van de beste verdeling van de zetels, volledig in verhouding met de burgerij. Alle stemmen geteld om 7.35 uur. Eerder nog; de verdeling is allang bekend. Prognoses en peilingen zijn 100% correct.

Ik vind het ideaal. Zeg nou zelf, dat strategisch stemmen vlakt de boel alleen maar af. Veel links-midden en veel rechts-midden. De meer gekleurde partijen mogen met een paar zeteltjes in een hoekje van de Tweede Kamer plaatsnemen.

Natuurlijk, het is een beetje lullig voor Groen Links en de Partij voor de Dieren. Het handjevol burgers dat nog wel eens wilde stemmen voor een betere situatie voor iederéén en niet alleen zichzelf zal dat moeten opgeven, en het zal duidelijk zijn waar de klappen dan gaan vallen, maar eerlijk is eerlijk, dat was al een uitstervend clubje. Kies voor jezelf, laat voor je kiezen.