Geil


Eigenlijk is het belachelijk dat we met zijn allen nog steeds zo geil zijn.

Geilheid stimuleert ons tot seks, seks doet ons voortplanten en voortplanten is nou precies wat we niet moeten doen. We staan al met zeven miljard sukkels te dringen op deze aardbol en dagelijks komen daar ruim tweehonderdduizend kneusjes bij. Er is onvoldoende voedsel en ruimte. De planeet is vol. De planeet is zelfs al geruime tijd vol en wordt almaar voller en voller en toch neuken we maar door.

In Jurassic Park werd de stelling ‘Nature always finds a way’ geopperd, maar dat is niet altijd waar. Er wordt op vele manieren geprobeerd om ons eronder te krijgen, maar het zet nooit eens zoden aan de dijk. Er worden ziektes als Ebola en SARS op ons afgevuurd, maar daar zijn we te slim voor. Na een paar honderd sterfgevallen hebben we de boel geïsoleerd, halen we onze schouders op en maken we nog een wip. Grote natuurrampen lijken steeds vaker voor te komen en die doen dan ook flink schade, maar percentueel gezien blijft het een druppel op een gloeiende plaat. We storten een tientje op giro 555, halen onze schouders op en maken nog een wip.

We kunnen gerust stellen dat we Moedertje Aarde te slim af zijn. Op alles wat ons voor de voeten gegooid wordt hebben we binnen de kortste keren een antwoord, of de aggressie nu tegen ons gericht is of tegen ons voedsel. We brouwen vaccins voor onszelf, onze veestapel ‘ruimen’ we. Nee, de aarde krijgt ons niet klein, het zijn wij die de aarde onder de duim houden. We vervuilen haar met onze stront, onze lijken en ons restafval als plastic, koolstofdioxide en olie. De evolutie heeft gefaald. Het had alles moeten zien aankomen en ons dus allang onvruchtbaar of impotent moeten maken. Of in ieder geval vele malen minder geil.

llustratie: Willemijn de Lint
De geilheid is haar functie allang kwijt. Het stomme is dat we onze geilheid niet uitsluitend gebruiken voor onze voortplanting. Bij lange na niet. Al onze honderden, duizenden seksbeurten resulteren uiteindelijk (in Europa) in anderhalf kind. En ook lang nadat we ons anderhalve kind ter wereld hebben gebracht krijgen we er geen genoeg van. Vrijwel tot we erbij neervallen werken we aan onze genetisch bepaalde voortplantingsdrift met onze hormonaal of chirurgisch onvruchtbaar gemaakte lijven. Bovendien verdwijnen er liters en liters zaad in kelen, snoksokken en doucheputjes, op borsten, billen en toetsenborden. En, och, de homofilie. Tante Natuur heeft zich waarschijnlijk zwaar misrekend bij het genetisch opleggen van onze geilheid. Nulletje teveel. Sorry.

Ieder weekend puilen de discotheken en kroegen uit van geilaards, met een condoom in de portomonnee, op zoek naar seks. Hoe meer drank er wordt ingenomen hoe lager de gehanteerde norm in de partnerkeuze. Als er maar geneukt kan worden. Pakken wat je pakken kan. Vaak eindigt dat alles in een teleurstelling. Somber fietsen we in de kleine uurtjes weer alleen naar huis of we schrikken ‘s ochtends wakker naast die ene persoon waarnaast we nou juist niet wakker hadden willen worden. Ook onszelf doen we geen plezier met al die geilheid.

Ook als men allang een vaste partner heeft gevonden zijn de problemen niet voorbij. Na verloop van tijd is de ander niet aantrekkelijk meer. Bekend terrein. Saai. Maar de geilheid blijft. Met het libido als raadgever vergrijpt men zich dan aan collega’s, vrienden en vriendinnen, kennissen, en in het zuiden van de Verenigde Staten zelfs aan familie en de veestapel. We doen elkaar verdriet dat niet in verhouding staat met dat ene orgasme dat het ons oplevert. We doen dat niet omdat we gemeen zijn, maar omdat we nu eenmaal moeten van onze hormonen. De geilheid regeert omdat we er machteloos tegen zijn. Het kortstondige geluk is sterker dan de langdurige narigheid. Eén keer lekker neuken zonder condoom wint het van de angst voor een geslachtsziekte.

Hoe nu verder? Ach, misschien slaat de evolutie alsnog wel toe. Met zoiets moet je niet op een paar jaartjes kijken. Onze geilheid zal er waarschijnlijk voor zorgen dat we onszelf uiteindelijk uitroeien, of dat nu komt doordat de aarde implodeert onder ons gewicht of dat we een seksueel overdraagbare plaag niet meer kunnen bedwingen. Zoals lemmingen zich van massaal van een klip werpen wippen wij alles kapot. Het ziet er natuurlijk heel vrolijk uit, al die op en neer bewegende billetjes, maar het is niet zonder risico.

Wel geil.