Papier-maché

Mijn dochter heeft inmiddels een dusdanig respectabele leeftijd bereikt dat er jaarlijks een sinterklaassurprise gemaakt dient te worden. Van de vele kwaliteiten die mijn dochter heeft staat knutselen niet bovenaan, dus ik help haar. We maken een Feyenoord drinkbeker van karton en papier-maché. Nou was mijn laatste papier-maché-creatie een oppervlak van de planeet Hoth waarop mijn Star Wars-poppetjes schietend en gillend heen en weer renden, dus ik moest even uitzoeken hoe het ook alweer zat met dat papier-maché.

Illustratie: Willemijn de Lint
Ik was blij verrast toen ik online las dat behangerslijm niet noodzakelijk is. Een mengsel van water en bloem werkt net zo goed. Mijn angst dat de drinkbeker de volgende ochtend weer ontdaan van zijn jasje in een berg losse, harde papiersnippers heel kartonnerig zou staan te wezen bleek gelukkig ongegrond. Iedereen heeft bloem in de kast en iedereen heeft water. Je hoeft dus niet naar de Gamma voor een pakje behangerslijm waaruit je een theelepel gebruikt om vervolgens het restant tien jaar lang naast de WD-40 in de kast in de schuur te laten verstenen voordat je het weggooit.

Welnu. Het knutselen. Aldoende leert men, en ik heb een hoop geleerd. Ik wil deze gelegenheid graag gebruiken jullie een aantal tips te geven zodat jullie surprises of de surprises van jullie kinderen wél snel en plezierig tot stand komen.

Tip 1.
Gebruik voor het papier ALTIJD het Financieel Dagblad of een vergelijkbaar saaie krant of uitgave. Geloof me, het papierreepjes scheuren duurt uren en uren langer als er op iedere pagina van het gebruikte lokale sufferdje een artikel staat over Sinterklaas, waar hij is geweest, hoeveel pieten daar bij aanwezig waren, waar hij nog gaat komen, hoeveel pieten daarbij aanwezig zullen zijn en welke sinterklaasfeesten waar gehouden werden en gehouden gaan worden. Ook lijkt het me een uitermate slecht idee om het inmiddels overbodige Intertoys-speelgoedboek te gebruiken. De surprise komt gewoonweg nooit af. Bovendien bestaat de kans dat je kind op nieuwe ideëen komt en, terwijl jij net klaar bent met je inkopen, zijn of haar volledige verlanglijstje opnieuw opstelt.

Tip 2.
Gebruik als lijm het al eerder benoemde milieu-, tafel-, kleding-, kinder-ingewandjes- en portemonneevriendelijk mengsel van water en bloem. Ik heb op aanraden van het gehele internet een mengsel gebruikt van 125 gram bloem op een halve liter water. Daar klopt geen reet van. Het is veel te veel bloem dan wel veel te weinig water. Als jullie niet van plan zijn om de Amsterdam ArenA op ware grootte na te boetseren zou ik opteren voor minder bloem, want...

Tip 3.
Denk aan de benodigde hoeveelheden. Ik had een factor tien teveel papiersnippers en een factor 20.000 teveel lijm.

Tip 4.
Ga ervan uit dat het een grote kliederboel wordt. Berust erin. Een zeiltje of kleedje onder het gedruppel is natuurlijk prima, maar ga niet hysterisch proberen de boel schoon te houden. Gaat niet. Lukt niet. En nou en? Het is bloem met water! Doekje erover, klaar. Of de volgende dag met het plamuurmes. Kan ook.

Tip 5.
Pak je surprise, om begrijpelijke redenen, pas in als het papier-maché droog is.

Succes!