Neef

Mijn oudste neef was goed in een heleboel dingen. Als succes een keuze is dan heeft hij lang geleden al gekozen. Echtgenoot, vader, makelaar. Charmant en succesvol, dat was hij. Skiƫn was zijn grote passie. En niet van die lullige zwarte pistes, denk erom. Hardcore denderde hij de ongenaakbare natuur af.

Ik denk de laatste week veel aan Wile E. Coyote. De schlemielige coyote uit de Road Runner cartoons had gewoonweg nooit succes. En dat terwijl hij toch echt flink wat in zijn mars had. Uitermate ingewikkelde Rube Goldberg installaties, geleverd door de Acme Corporation, een soort woestijnse Ikea, zette hij fluitend in elkaar. Geen schroefje over, geen deuveltje kwijt, geen gezucht en geen gevloek. In mum van tijd stond het. Knap, hoor. Dat uiteindelijk altijd alles toch nog misging, dat hij die rotrenkoekoek nooit te pakken kreeg, is dan ook op zijn minst vreemd. Alsof je een expedit binnen vijf minuten in elkaar zet maar er met geen mogelijkheid een boek in geplaatst krijgt.

Waarin Wile E. voornamelijk uitblonk, was het in een afgrond vallen. Honderden, misschien wel duizenden keren had hij het gedaan en dat had zijn vruchten afgeworpen. Hij was in staat om vlak na het over de rand schieten even stilhangend verbaasd om zich heen te voelen waar de grond was gebleven of een theatraal schietgebedje te zeggen voordat hij daadwerkelijk naar beneden viel. Eenmaal neergestort liep hij, boos en teleurgesteld, zo plat als een vuilnisemmerdeksel, met alleen twee ogen aan de boven-, en twee voeten aan de onderkant, weer weg om op een nieuw plan te broeden.

Nee, niemand kon van een berg aflazeren als Wile E., en mijn neef blijkbaar al helemaal niet. Hij heeft het bij zijn eerste keer al meteen verbruid. Jammer, joh. Ga niet langs start. Ik moet toegeven dat Wile E. Coyote naar mijn beste weten nog nooit door een lawine over de rand is gekieperd, dat pleit dan weer wel voor mijn neef, maar toch. Mijn neef heeft ergens een verkeerde succeskeuze gemaakt. Een iets mindere handicap in golf, een paar verkochte huizen minder per jaar, wat had dat nou uitgemaakt? Waarom had hij nou net geen succes in het van een berg kukelen?

“Je hoeft je geen zorgen te maken, ik pas heus wel op.”